Mødet med en familie i krise
Miriam Degn fortæller om minkskandalen oplevet fra en familiemor og kones synspunkt.
Miriam Larsen er gift med tidligere minkavler Kristian Degn. Hun stillede op til et interview om, hvordan minkskandalen havde påvirket hverdagen, familielivet og ikke mindst manden, Kristians, mistro til politikernes håndtering af coronakrisen.
Artiklen var eksamensopgaven, som afsluttede 1. modul på fagjournalistuddannelsen
-Min mand er et menneske, der har mistet sin minkfarm - men også sin fremtid og tilliden til myndighederne
Miriam Degn er gift med - nu tidligere - minkavler Kristian Degn. Familien har oplevet en minksag, som har båret præg af fejl og misinformationer. Det der først blev et spørgsmål om at redde folkesundheden, blev en skandale, hvor parret står tilbage med en tabt tiltro til regeringen
Fredag i uge 41 var sidste dag Miriam Degn hentede sine 2 ældste børn i institutionen. De seneste ugers debat om COVID-19-smitte hos mink havde gjort dem urolige, og de var enige om, ikke at tage nogen chancer. Miriam skulle derfor passe parrets 3 børn hjemme, imens Kristian flyttede i et sommerhus.
Ingen hjælp at hente - myndighederne holdt weekend.
Selvom familien tog deres forholdsregler, ringede telefonen en dag i november. En af nabogårdene var muligvis ramt af COVID-19. Da Miriam og Kristian Degn ikke var sikre på, hvordan de skulle forholde sig, forsøgte de at kontakte myndighederne. Der var dog ingen hjælp at hente, før den kommende mandag.
”Alt skulle gå så stærkt, og alligevel kunne vi ikke få hul igennem, fordi myndighederne var gået på weekend” Siger Miriam Degn
Som tiden gik oplevede parret flere episoder, hvor håndteringen af situationen var kaotisk. Den 4. november lød det fra Statsminister, Mette Frederiksen, at alle mink i Danmark skulle aflives. Argumentet var, at både vaccineudviklingen og folkesundheden var i fare. Minkaflivningerne skulle gå stærkt!
”Professionelle aflivere” blev anmeldt for dyrplageri
Familien i Ølby oplevede dog, at én ting var hvad myndighederne sagde - noget andet var, hvordan det blev gjort. Fødevarestyrelsen stillede hjælp til rådighed, men allerede fra start blev det initiativ kritiseret!
“Hvis folkesundheden var i fare, så var det lidt mærkeligt, at de hjælpere (fra Fødevarestyrelsen red.) der blev sendt ud, kun havde en arbejdsdag på 6 timer”
Udover de korte arbejdsdage, blev “afliverne” også anmeldt for dyrplageri af Dyrenes beskyttelse.
Den 9. november var der ikke flere levende mink tilbage på farmen. Som proceduren var, blev det indberettet til myndighederne. Alligevel blev familien ringet op 2 gange indenfor 6 dage af politiet med beskeden om, at deres besætning skulle slås ned hurtigst muligt.
En gang imellem skal Kristian stadig knipses tilbage til virkeligheden
Selvom minkene i dag er væk, kan Miriam Degn mærke, at hendes mand i høj grad er mærket af de seneste ugers forvirring.
”Han har svært ved at høre efter. Han svarer ikke altid, når børnene snakker til ham – ind imellem skal jeg knipse ham tilbage til virkeligheden”
En dag blev han sendt til købmanden. Efter 45 minutter kom han hjem med kun fire varer. Ingen af dem stod på indkøbslisten. Hun har fundet en måde at se det humoristiske i sin mands mentale fravær. Hun ved godt, at han ikke gør det af ond vilje.
Alle har en mening om minkavlere - også dem der ikke ved noget om det
Fra hjemmet i Ølby følger Miriam Degn stadig med i minksagen. Specielt kommentarer på Facebook gør indtryk - og de gør ondt. Hun er kommet forbi kommentarer som “Minkavlere vil bare malke af kassen”.
Det gør ondt, at min mand har mistet sin bedrift – og samtidig skal vi lægge ryg til anklager om dyrplageri, og at vi som minkavlere er grådige.
For Miriam Degn handler det om mennesker, livsværk og drømme. Det hele er blevet taget fra dem, og resten af minkbranchen i Danmark, med få øjeblikkes varsel. Hendes mand har kæmpet i måneder for at holde minkene smittefri. Tilbage sidder familien nu og forsøger at finde hoved og hale i en minkskandale, som stadig raser for fuld kraft.
Fremtiden for et erhverv, der allerede er fortid
Uanset hvordan der bliver set på minksagen, ændrer det ikke på, at fremtiden for familien Degn står hen i det uvisse. Holder regeringen hvad de lover får de en erstatning. Den bonus, der blev lovet avlerne for en hurtig afvikling af minkene, er der ikke lovhjemmel til. Den ved de endnu ikke, om de får. Familien mangler også en afklaring på, hvilken økonomisk støtte de kan få i fremtiden. Al usikkerheden har betydet, at parret har brug for ro.
”Det bliver en krise for Kristian. En del af hans identitet er væk. Og hans netværk forsvinder også. De har ikke noget at være fælles om mere”
Miriam Degn fortæller, at hendes mand ikke er klar til at forholde sig til, hvad fremtiden skal bringe. Tilliden til hvordan regeringen ser på landbruget i Danmark har nået et lavpunkt hos børnefamilien i Ølby.
(Anslag: 4.936 )