top of page

Erfaringinterview

Med formålet om at undersøge en skelsættende begivenhed i et fremmed menneskes liv

Atter Design: Tekst

"Stine har gået i brugt sengetøj i 2 år"

Atter Design - bæredygtig mode

Stine Atter har startet et firma som selvstændig tøjdesigner. Hun laver simple konstruktioner, afholder sykurser og underviser andre i, hvordan gammelt sengetøj kan redesignes til unikke tøjkonstruktioner

Det faglige formål var at prøve kræfter med erfaringsinterviewet som genre. Det var en interessant proces, som var en super lærerig oplevelse! Og det var en kæmpe fornøjelse at møde Stine og høre mere om hendes erfaringer med iværksætteri, bæredygtighed og kreativitet. 

Skærmbillede 2020-10-07 kl. 18.06.07.png
Atter Design: Services

Stine har gået i genbrugt sengetøj i 2 år

Det skal være simpelt, begyndervenligt og bæredygtigt. Det er fundamentet i firmaet Atter Design. Bag firmanavnet er ophavskvinden Stine Højland fra Skanderborg.  Hun syr tøj udelukkende af brugt sengetøj og underviser andre i simple syteknikker, så de kan gøre hende kunsten efter. 

Den spæde start på Atter Design var, for Stine Højland, en personlig beslutning om ikke at købe mere nyt tøj. 


“Jeg har købt tøj, udelukkende fordi det var billigt. Ikke fordi jeg manglede det.” 


For Stine hørte mode og overproduktion af tøj sammen. Derfor valgte hun, at hun ikke længere ville bidrage til tøjindustriens høje tempo på nye kollektioner og pressede priser. 


Jeg vil hellere lave noget simpelt og lækkert - end kompliceret og sjusket

Atter Design startede som en idé hos Stine. Hun ville sy babytøj i billige materialer af to årsager. For det første ville hun ikke bidrage til den overproduktion, hun mener fylder alt for meget i tøjindustrien. For det andet ville hun sy i billige materialer, så det ikke blev en for stor frustration, hvis hun lavede fejl. 


Symaskinen er flere gange, i Stine Højlands liv, endt bagerst i skabet. For mange mislykkede projekter, blev til frustrationer, og ofte endte det i årelange sypauser. Da hun skulle til at sy tøj til babygarderoben, kom hun frem til, at det ikke måtte være mere kompliceret end højest nødvendigt. 


“Jeg vil hellere lave noget simpelt og lækkert - end kompliceret og sjusket” 


Stines tankegang, om ikke at gøre det vanskeligere at sy tøj til babyen og sig selv, blev senere også fundamentet i firmaet Atter Design. 


Modig nok til at tage brugt sengetøj på til en konfirmation

Stine Højland satte sit eget tøjforbrug under lup, og hun tog en rask beslutning om, at der var andre veje at gå for at få en original garderobe. Hun begyndte derfor også at sy tøj til sig selv. Det første sæt var en buksedragt, som hun tog på til en familiefest. Det var ikke uden spekulationer at møde op til en konfirmation i en dragt syet af brugt sengetøj, men ikke desto mindre, så gjorde hun det.


 “Det kræver mod at kravle i tøj, som er lavet af sengetøj og lidt ligner nattøj” 


Hun kom sig dog hurtigt over sine overvejelser omkring materialevalg, og der fulgte flere modige beslutninger undervejs. Efterfølgende blev hun også modig nok til at vise folk på Instagram, hvad hun fik syet. Derfra begyndte interessen for hendes projekter at stige. Flere følgere kom til og efterspørgslen kom snigende. Hun syede modeller op på bestilling, og hun solgte tilmed brugt sengetøj i sæt, så folk selv kunne sy. 


Da hun mærkede, at flere og flere begejstrede følgere sluttede sig til på Instagram, begyndte hun at udvikle sykurser. 


“Mit første kursus var med mit eget personlige mønster. Folk tegnede det over på gavepapir, og hvad de ellers havde” 


Fordi interessen steg og folk blev ved med at melde sig på kurser, begyndte hun at optegne mønstre til salg. Derved kunne folk få dem med hjem, og udvikle videre på hendes grundidéer til nye designs. 


I dag sælger Atter Design grundmønstre til overdel og underdel. De er simple og der medfølger videoinstruktioner, med forklaringer, så der altid er hjælp at hente, hvis udfordringerne bliver for store for kunderne. Sykurserne, hvor der kun syes i brugt sengetøj bliver ligeledes ved med at vokse. Formålet er stadig at lære andre, at med simple teknikker, kan det også være muligt at skabe tidløse designs i materialer, som ikke belaster miljøet. 


Antal Anslag inkl. mellemrum: 3.464

Atter Design: Tekst
bottom of page