top of page

Vinkling

Nyhedsmedie:
Fyens Stiftstidense.
Sektion: Odense

Jeg vi fortælle, at kollegier mindsker unges følelse af ensomhed under lockdown.

Det vil jeg fortælle, fordi digitalt studieliv og et nedlukket samfund har plaget de unge i særlig grad.


Fyens Stiftstidende har fokus på konstruktiv journalistik, og derfor er det aktuelt at zoome ind på, hvad de unge selv mener, der afhjælper følelsen af ensomhed i lockdown.

Antal anslag: 5192 inkl billedtekst. 

Kollegieliv, ensomhed og corona: Tekst
9F465554-77A4-4FED-8622-E91B392D7F4B.jpg

Anna Ladefoged og Line Ceeholm studerer begge på Syddansk Universitet i Odense. I en tid, hvor de har minimal kontakt med studievenner og ingen mulighed for at bruge byens fritids- og kulturliv, fortæller pigerne om en ny hverdag, hvor kollegiefællesskabet er en gave, og nye fritidsaktiviteter vinder frem.
Foto: Mette Øgendahl Jacobsen

Kollegieliv, ensomhed og corona: Tekst

Kollegier er unges redningskrans i ensomhedens lockdown

Unge er erklæret ensomme som aldrig før. Anna Ladefoged og Line Ceeholm, har oplevet, at kollegielivet giver dem det sociale indspark i hverdagen, de nu ikke længere får på studiet eller i fritiden.

Anna Ladefoged og Line Ceeholm er begge studerende på Syddansk Universitet. De bor på samme gang på det nyopførte PFA kollegium ved Odense Havn. I en snak om det digitale studieliv og en hverdag midt i lockdown beretter de begge, hvilken afgørende betydning det har at dele hverdag på tæt hold med 10 andre studerende på kollegiegangen.


En lunken studiestart

Line Ceeholm flyttede fra Holstebro til Odense i juli 2020. Hun skulle påbegynde sit ingeniørstudie på Syddansk Universitet.


Som tilflytter til Odense med et minimum af bekendte, kunne Line Ceeholm meget vel været endt i statistikken over unge studerende, som føler sig ensomme under lockdown.


Studiestarten og hverdagen har i høj grad været præget af den virkelighed, at intet er som det plejer. Studiekammeraterne har hun knapt mødt, rusturen blev aldrig, og undervisningen foregår nu hjemme på kollegiet, hvor hun dagligt åbner computeren for at lytte med i op til 4 timer ad gangen.


”Hver dag ser jeg nye ansigter på skærmen, som jeg ikke er sikker på, jeg har set før”

Line Ceeholm


Line Ceeholm fastslår, at hun ikke ser sig selv værende en del af den ensomme statistik. Hendes dagligdag på kollegiet emmer af socialt liv, hyggelige stunder og fælles gøremål.


Små rutiner styrker fællesskabet

På kollegiet deler hun gang, køkken og dagligstue med 11 andre studerende. Den ene er idrætsstuderende, Anna Ladefoged.


I løbet af det halve år Line Ceeholm har boet i Odense, er hun og Anna Ladefoged blevet gode venner. 


Da alle, der bor på gangen, er studerende, er alle også hjemsendt. På kollegiegangen betyder det dermed også, at der altid er liv og nogen hjemme, som pigerne kan bruge tiden sammen med. 

”havde jeg boet alene havde jeg helt sikkert været ensom”

Anna Ladefoged        


PÅ PFA-kollegiet er det blevet en daglig rutine, at frokosten spises sammen, dagligstuen bliver omdannet til biograf, der bliver strikket, gået ture, spillet brætspil og snakket lidt længere end vanligt omkring køkkenbordet.


Da mængden af fritid har været overvældende, har det også betydet, at nye interesser er vundet frem.

Kollegieliv, ensomhed og corona: Tekst
APC_0217.jpg

I en meget stille hverdag byder nye interesser sig til. Pigerne har opdaget en ny begejstring for tilbudsaviser. Det er blevet et værdsat gøremål at køre rundt i byen for at få købt varer til spotpriser.


Foto: Mette Øgendahl Jacobsen

Kollegieliv, ensomhed og corona: Billede

Når tilbudsaviser er det nye sort

Kultur- og fritidslivet i byen er lukket ned, og har været det så længe, at det har fået pigerne til at kaste sig over nye interesser.


”Der sker jo egentlig ikke så meget. Så man er nødt til at være lidt kreativ”

Anna Ladefoged

Normalvis, når snakken falder på kollegieliv, kommer det tit til at handle om fester og alkohol. De ting fylder ikke så meget for tiden.  Det gør tilbudsaviser til gengæld.


Når de ugentlige reklamer tikker ind på telefonen, læses de ivrigt. Pigerne går 

systematisk til værks og planlægger nøje, hvilken rute de skal køre for at få toiletpapir, karklude og skurepulver til spotpriser.


Det er blevet til en fast ugentlig rutine, som de gladeligt beretter om - og ser frem til.


Ikke alt er dog fryd og gammen:

Før kollegielivet kommer til at lyde som den sikre opskrift til at peppe ungdomslivet op, fremhæver begge piger også, at livet på gangen med 12 mennesker, kan være præget af uenigheder og diskussioner om blandt andet rengøring, oprydning, hensyn og larm. Specielt i denne tid, fremgår det tydligt, at medkollegianerne tackler forsigtighedsprincipper og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne meget forskelligt.


"En af drengene på gangen har direkte udtalt, at han er ligeglad med corona. Han har ikke rørt en håndsprit i den tid pandemien har stået på."

Anna Ladefoged


Corona har i høj grad tilføjet nye problemer til dagordenen og det har været en kunst at løse. Når 12 mennesker skal blive enige, er det svært at gøre alle tilfredse. Hvem og hvor mange må man have besøg af på gangen? Hvor skal man være med sin læsegruppe? Hvordan skal man isolere sig, hvis man udviser symptomer? Skal der indføres en højere rengøringstandard for at undgå smittespredning?


Den seneste tid har stemningen også være ramt af, at januar for mange studerende er en eksamensmåned. Nerverne har siddet udenpå tøjet og vejen til uenigheder har været kortere end vanlig.

Selvom kollegielivet for de to piger både byder på glæder og udfordringer, ændrer det ikke på, at begge er taknemmelige for – specielt i denne tid - at de er en del af et fællesskab, som de kan vælge til, når savnet til noget der ligner en normal hverdag bliver for stort.

Kollegieliv, ensomhed og corona: Tekst
APC_0221.jpg

Det er til tider en udfordring at bo mange mennesker på lidt plads. Pigerne tager hyppigt på gåture ud i det odenseanske bybillede for at få ro, frisk luft og eksamenskulleren - på kollegiet - på afstand.

Foto: Mette Øgendahl Jacobsen

Kollegieliv, ensomhed og corona: Billede
Alle videoer
Vis
Kollegieliv, ensomhed og corona: Showreel
bottom of page